[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι πέντε αιτίες της διατροφικής κρίσης
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Πριν από λίγες ημέρες τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν έκκληση για τη λήψη έκτακτων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάντληση των αποθεμάτων τροφής παγκοσμίως που έχει προκαλέσει τεράστια αύξηση της τιμή τους.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουμε νηστικοί, το βασικό ερώτημα είναι «ποιοι είναι οι λόγοι που μας έφεραν αντιμέτωπους με μια τέτοια κρίση».

*Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν την περασμένη χρονιά τον πλανήτη είναι αναμφισβήτητα από τους πιο σημαντικούς λόγους. Η ξηρασία και ο καύσωνας στη Ρωσία, οι βιβλικές πλημμύρες στην Αυστραλία και το Πακιστάν, το πολικό ψύχος στη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής. Και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και για το 2011.

*Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου επηρεάζει σημαντικά τη γεωργική παραγωγή σε πολλούς τομείς και κατ’ επέκταση την τιμή των προϊόντων. Το 2008 το πετρέλαιο έφτασε τα 147 δολάρια το βαρέλι, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατροφική κρίση εκείνης της χρονιάς. Ενδεικτική είναι η αύξηση στην τιμή του ρυζιού, που τριπλασιάστηκε μέσα σε έξι μήνες. Υπολογίζεται ότι το 2011 το πετρέλαιο ίσως φτάσει τα 150-200 δολάρια το βαρέλι.

*Η πτώση του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές, καθώς είναι το νόμισμα με το οποίο γίνονται παγκοσμίως οι εμπορικές συναλλαγές στον τομέα των τροφίμων, παίζει σημαντικό ρόλο. Το μεγάλο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο συνεχώς διογκώνεται, έχει οδηγήσει κράτη όπως η Ρωσία αλλά κυρίως η Κίνα να μειώνουν την εμπορική αξία του δολαρίου προκαλώντας τεχνητή αύξηση της τιμής των γεωργικών προϊόντων.

*Η θέσπιση αυστηρότερων διεθνών κανόνων με σκοπό τη μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων έχει θέσει εκτός αγοράς μικρές παραγωγικές μονάδες, αφήνοντας το έδαφος στα καρτέλ, που χρησιμοποιούν τις κυβερνήσεις και ελέγχουν τις αγορές. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Μαδαγασκάρη, όπου ο κορεατικός κολοσσός Daewoo ελέγχει ολόκληρη τη γεωργική παραγωγή του νησιού. Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία και το Εκουαδόρ οι κυβερνήσεις επιτρέπουν τις απαλλοτριώσεις τεράστιων γεωργικών εκτάσεων από πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν τη γη για άλλους σκοπούς.

*Ομως, από την εξάντληση των αποθεμάτων τροφής ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι οι κολοσσοί των μεταλλαγμένων προϊόντων. Η κρίση αποτελεί γι’ αυτούς την ευκαιρία να πείσουν πιο φιλικές αγορές όπως είναι η ευρωπαϊκή και η ιαπωνική να αλλάξουν τη νομοθεσία που διέπει τα μεταλλαγμένα. Μια από τις αποκαλύψεις μάλιστα του WikiLeaks αναφέρει ότι οι εταιρείες μεταλλαγμένων βρίσκονται πίσω από τη διατροφική κρίση, καθώς αγοράζουν τεράστιες γεωργικές εκτάσεις σε όλο τον κόσμο, ελέγχοντας την παραγωγή και αυξάνοντας τις τιμές με απώτερο σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς τροφίμων.


inprecor

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...