Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΑΞΙΔΙΑ
Παιχνίδι με το ρωσικό αέριο
Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ





Σκληρά διαπραγματευτικά παιχνίδια στον τομέα της ενέργειας, υπό την πίεση της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου, εξαιτίας των γεγονότων στον αραβικό κόσμο, παίζονται τις τελευταίες βδομάδες μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.
Αιχμή αποτελεί η απόφαση των Βρυξελλών να θέσει όρια στην ιδιοκτησία των αγωγών φυσικού αερίου που τροφοδοτούν την ευρωπαϊκή αγορά, διαχωρίζοντας τη χώρα που παράγει το φυσικό αέριο απ' αυτήν που το διακινεί ή διαχειρίζεται τους αγωγούς.

Μια νομοθεσία που επιχειρεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας προς όφελος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς μέχρι σήμερα η Ευρώπη είναι δέσμια της ρωσική Gazprom, που ελέγχει την τελευταία δεκαετία ολόκληρο το ενεργειακό δίκτυο. Είναι όμως και ένα «μάθημα» προς τη Μόσχα, η οποία συχνά χρησιμοποιεί την ενεργειακή δύναμή της ως μοχλό πίεσης προς την Ε.Ε., με το κλείσιμο της στρόφιγγας στην Ουκρανία απ' όπου περνά το φυσικό αέριο που τροφοδοτεί σχεδόν ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη, με τη Φιλανδία, τη Σλοβακία και τις χώρες της Βαλτικής να εξαρτώνται απόλυτα από τη Μόσχα.

Η απόφαση αυτή όμως απειλεί και την ολοκλήρωση του ρωσικού αγωγού South Strem που κατασκευάζεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και πρόκειται να περάσει από τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία.

Το «Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο» που θα ισχύσει από τον ερχόμενο μήνα ενδέχεται να αναγκάσει τη Ρωσία, το μεγαλύτερο τροφοδότη της ευρωπαϊκής αγοράς, να πουλήσει μέρος των αγωγών της που περνούν από ευρωπαϊκό έδαφος, δίνοντας αρχικά τη δυνατότητα στη Λιθουανία να αγοράσει τμήμα τους.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι καταστρατηγεί παλαιότερες συμφωνίες, αναφερόμενος σε αυτή του 1994, ενώ στην ουσία δίνει το πράσινο φως για δήμευση ρωσικής περιουσίας. «Παράγουμε φυσικό αέριο και το μεταφέρουμε. Γιατί να μην μπορούμε και πουλήσουμε κάτι που μας ανήκει κατευθείαν στην ευρωπαϊκή αγορά;» αναρωτήθηκε ο ρώσος πρόεδρος.

Και δεν αρκέστηκε σε ρητορικές απαντήσεις. Επιστράτευσε ακόμη πιο σκληρά διαπραγματευτικά όπλα, απειλώντας την Ε.Ε. ότι οι ταραχές στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα εκτοξεύσουν την τιμή του πετρελαίου στα 220 δολάρια το βαρέλι, αναγκάζοντάς την να ακριβοπληρώσει το φυσικό αέριο.

Ενας κίνδυνος που θα μπορούσε ωστόσο να απειλήσει και την περιοχή του Βορείου Καυκάσου, όπου υπάρχει έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στη Μόσχα. Η στάση άλλωστε που τηρεί όσον αφορά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών δεν θεωρείται φιλική απέναντι στην απελευθερωτική διάθεση των Αράβων.

Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για το ενεργειακό πακέτο δεν έχουν ολοκληρωθεί, η Ε.Ε. συζητάει ένα δεύτερο σενάριο, βάσει του οποίου η παραγωγός χώρα θα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει τη διαχείριση των αγωγών σε ανεξάρτητες εταιρείες, διατηρώντας την ιδιοκτησία τους, ενώ μια τρίτη εκδοχή είναι να δίνεται η δυνατότητα και σε άλλες εταιρείες να χρησιμοποιούν τους αγωγούς.

Σε αυτό που έχουν και οι δυο πλευρές συμφωνήσει είναι η υπογραφή πρωτοκόλλου, με το οποίο η Ρωσία δεσμεύεται να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ πριν κλείσει την τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Ομως σε αυτό το διπλωματικό παιχνίδι χρησιμοποιεί και η Ε.Ε. τα δικά της διαπραγματευτικά χαρτιά, «υπενθυμίζοντας» στη Ρωσία ότι δεν αποτελεί ακόμη μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μια επιθυμία που έχει εκφράσει τα τελευταία 18 χρόνια η Μόσχα και βρίσκει συνεχώς εμπόδια, παρ' ότι είναι η μόνη από τις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη που δεν είναι μέλος του Οργανισμού.

Πληροφορίες που διέρρευσαν έλεγαν ότι η Ρωσία θα ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Ιανουάριο του 2012.

enet

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...