Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Λιβύη: Πολύ μεγάλη για να πέσει
Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

Παρά τα όσα ακούγονται από αυτούς που αντιτίθενται σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, η χώρα αυτή κάθε άλλο παρά περιφερειακή είναι όσον αφορά στο παγκόσμιο σύστημα.

Η Λιβύη έχει ακτογραμμή μήκους 1.800 χιλιομέτρων στη Μεσόγειο, και παράγει το 2% του παγκόσμιου πετρελαίου, το 85% του οποίου καταλήγει στην Ευρώπη.

Αρκετοί σημαίνοντες Αμερικανοί υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να εμπλακούν, αφού η Λιβύη δεν αποτελεί μέρος των ζωτικών τους συμφερόντων. Μια μικρή όμως ιστορική αναδρομή, μας δείχνει ξεκάθαρα πως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, ο ΟΗΕ, και οι ΗΠΑ, είχαν σημαντική εμπλοκή στη Λιβύη, ακόμη και πριν ανακαλυφτεί το πετρέλαιο της το 1959.

Η Αμερική έχει μεγάλο συμφέρον στο να μη καταντήσει η Λιβύη ανεξέλεγκτο κράτος, και να μη περιπέσει σε κατάσταση εμφύλιου πολέμου. Αν κυριαρχήσει ο Καντάφι, ή αν κοπεί στα δυο η χώρα, τα αμερικανικά συμφέροντα στη περιοχή θα πληγούν ανεπανόρθωτα.

Η Λιβύη είναι σημαντική εξαιτίας της γεωγραφικής της τοποθεσίας. Όποιος την ελέγχει, ελέγχει την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο. Μέρος της αμερικανικής πολιτικής εδώ και χρόνια είναι η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η δυνατότητα αποσταθεροποίησης της γειτονικής στη Λιβύη περιοχή από διάφορες δυνάμεις (ΕΣΣΔ, Καντάφι, Αλ Κάιντα, κλπ).

Μέχρι που ανακαλύφθηκε το πετρέλαιο στα εδάφη της, η Λιβύη ζούσε ουσιαστικά από τα χρήματα που πλήρωναν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί προκειμένου να διατηρούν αεροπορικές βάσεις. Στη συνέχεια, όλες οι προσπάθειες τους επικεντρώθηκαν στο να μη καταστεί η χώρα αντί-Δυτική. Κάτι που δεν αποφεύχθηκε.

Ακόμη και στη διάρκεια της δεκαετίας του `70, που ο Καντάφι υποστήριζε κάθε περιθωριακό και μη επαναστατικό κίνημα του πλανήτη, οι Αμερικανοί δεκαπλασίασαν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη, ενώ τετραπλασιάστηκαν οι εξαγωγές τους προς αυτήν. Σε όλη τη διάρκεια, ο Καντάφι χρησιμοποιούσε τα κέρδη του αυτά για να υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Έχοντας πειστεί πως ο Καντάφι πρέπει να φύγει, ο πρόεδρος Reagan έκανε τα πάντα, αποκαλώντας τον Λίβυο ηγέτη μέχρι και «λυσσασμένο σκύλο». Οι προσπάθειες της Αμερικής απέβησαν άκαρπες. Στη συνέχεια, και με τη βοήθεια των Ευρωπαίων της επιβλήθησαν διάφορες κυρώσεις.

Από το 1999 και μετά, εξαιτίας της παρακμής της βιομηχανίας πετρελαίου του και τα μειωμένα έσοδα, ο Καντάφι έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες να επανενταχτεί στη διεθνή κοινότητα, και τα κατάφερε.

Σήμερα, η Δύση αποφάσισε να επέμβει έχοντας δυο στόχους: Να ανατραπεί ο Καντάφι, και να έχουν τον πρώτο λόγο οι Λίβυοι στη ζωή τους και στο πολιτικό τους σύστημα. Αν κερδίσει ο Καντάφι, κανένα μέτρο του ΟΗΕ δεν θα έχει αποτέλεσμα. Είναι διάσημος για το γεγονός ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η παγκόσμια κοινή γνώμη.

Βασικός παράγοντας στην όλη υπόθεση είναι το πετρέλαιο. Και το πετρέλαιο της Λιβύης είναι αναντικατάστατο για αρκετούς λόγους: Την εγγύτητά του στην Ευρώπη, την εύκολη άντλησή του, και τη ποιότητά του. Πολλά διυλιστήρια στην Ιταλία και αλλού είναι ρυθμισμένα να επεξεργάζονται το ιδιαίτερης ποιότητας αργό πετρέλαιο της Λιβύης, και δύσκολα θα μπορούσαν να αλλάξουν και να προσαρμόσουν τις εργασίες τους στο πετρέλαιο της Σ. Αραβίας, αν χρειάζονταν.

Από το 2003 και μετά, πολλές Δυτικές εταιρίες έσπευσαν στη Λιβύη. Οι Repsol, Wintershall, Total, Eni, OMV, Shell, the Oasis Group, Chevron, Marathon, ExxonMobil, και η BP μπήκαν στο παιχνίδι ή εντατικοποίησαν τη συμμετοχή τους. Όσες από αυτές διατηρούσαν πολιτικές σχέσεις με το καθεστώς τα πήγαν πολύ καλά. Και όλες έχουν σημαντικό συμφέρον στο να μη χάσουν τις επενδύσεις τους στους Κινέζους ή σε άλλους, αν τυχόν διαρραγούν και πάλι οι σχέσεις της Λιβύης με τη Δύση.

Η Ευρώπη έχει πολλά να χάσει αν μειωθεί η λιβυκή παραγωγή, ή αν μειωθούν οι μελλοντικές επενδύσεις. Οτιδήποτε από τα παραπάνω θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη παγκόσμια οικονομία, αλλά και στο λαό της χώρας.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η παράνομη μετανάστευση. Από το 1990 και εντεύθεν, και προκειμένου να μην είναι απομονωμένος διεθνώς, ο Καντάφι επέτρεψε την είσοδο Αφρικανών στη χώρα του χωρίς βίζα. Εξαιτίας των αντιδράσεων του λαού του, αλλά και της ανεργίας, πολλοί από αυτούς πέρασαν στην Ευρώπη. Από το 2008, η συμφωνία Λιβύης-Ιταλίας μείωσε κατά πολύ τον αριθμό των λαθρομεταναστών. Αν αυτό αλλάξει, θα ξαναδούμε πλημμύρα λαθρομεταναστών στην Ευρώπη. Αν αποφασίσει και πάλι ο Καντάφι να αντιτεθεί στη Δύση, θα χρησιμοποιήσει το ζήτημα αυτό ως ένα ισχυρό όπλο πίεσης εναντίον των Ευρωπαίων.

Σε σχέση με το πλούτο (από το πετρέλαιο) που διαθέτει, η Λιβύη παραμένει υπανάπτυκτη. Ένας λόγος είναι τα οικονομικά πειράματα στη δεκαετία του 1980 από πλευράς Καντάφι, και ένας άλλος τα μέτρα και οι κυρώσεις του ΟΗΕ στη διάρκεια των `90ς. Παρά το υψηλό για την Αφρική κατά κεφαλή εισόδημα, τα επίπεδα της εκπαίδευσης αλλά και οι συνθήκες ζωής στη Λιβύη, θυμίζουν πολύ τις υποσαχάριες αφρικανικές χώρες. Μόνο το τελευταίο διάστημα η οικογένεια Καντάφι αποφάσισε να προχωρήσει σε επενδύσεις στις υποδομές.

Αν η Λιβύη γίνει μια ακόμη αποτυχημένη χώρα, οι επιχειρήσεις της Δύσης θα υποστούν ζημιές, αποκλειόμενες από μελλοντικά συμβόλαια. Μόνο κάποιες χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, που γενικά αδιαφορούν για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφθορά, θα βγουν κερδισμένες.

Στη Δύση δεν συμφέρει μια μακροχρόνια εμπλοκή στη Λιβύη, ούτε ένας εμφύλιος πόλεμος. Όπως δεν την συμφέρει μια επιστροφή στο καθεστώς της δεκαετίας του 1990, όπου η χώρα είχε απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα, καθιστώντας την πηγή δυσλειτουργίας, αποσταθεροποίησης, και εκτροφείο ισλαμικού εξτρεμισμού. Η Λιβύη παραείναι μεγάλη για να της επιτραπεί να αποτύχει.

Foreign Policy

antinews

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...