Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Ο φόβος της κοινωνικής έκρηξης οδηγεί σε νέες συνταγές διαχείρισης της κρίσης
Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Διαπιστώνοντας ότι η παρατεταμένη λιτότητα οδηγεί τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στα όρια των αντοχών τους, με ορατό τον κίνδυνο αναταραχών και πολιτικής αποσταθεροποίησης, διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις και opinion leaders αλλάζουν γραμμή πλεύσης. Βάζοντας «νερό στο κρασί» τους, προσανατολίζονται σε νέες συνταγές διαχείρισης της κρίσης, που θα περιλαμβάνουν ηπιότερες δημοσιονομικές προσαρμογές, περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και περισσότερα αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρα, με γνώμονα την τόνωση της απασχόλησης.

Σε αυτό το νέο σκηνικό λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη η άνοδος της Αριστεράς -τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα- η οποία γίνεται βασικός αποδέκτης της ψήφου διαμαρτυρίας και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Την κατεύθυνση δίνει πάλι το ΔΝΤ, πιέζοντας για αναπτυξιακά μέτρα και για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά οι αγορές προσεγγίζουν περισσότερο τις θέσεις της Αριστεράς παρά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η δημοσιονομική πειθαρχία έχουν εξαντλήσει οικονομίες, επιχειρήσεις και κοινωνίες, δημιουργώντας συνθήκες εντάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε εκρήξεις, τα αποτελέσματα των οποίων δεν μπορούν να προβλεφθούν και να αποτιμηθούν.

Παράλληλα η προσπάθεια της Γερμανίας να εκμεταλλευτεί την δημιουργηθείσα κατάσταση και να ανατρέψει το μοντέλο της ισορροπίας δυνάμεων στην Ευρώπη, έχει πυροδοτήσει φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και κύμα αμφισβήτησης στα πλαίσια της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουν έδαφος οι ακραίες φωνές και δοκιμάζονται οι αντοχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Οι φωνές για εγκατάλειψη της Συνθήκης Σένγκεν και η αμφισβήτηση των κανόνων διακυβέρνησης και του Μάαστριχτ πληθαίνουν.

Υπό το φόβο αυτό οι διεθνή «think tank» αναζητούν τρόπους και στρατηγικές συμπόρευσης με το ρεύμα, το οποίο εκφράζεται τώρα από την Αριστερά.

Η μέχρι τώρα διαχείριση κρίσης οδήγησε σε υποτροπή-κλιμάκωση, έκρηξη ανεργίας, αμφισβήτηση των μοντέλων οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης. Αλλά τώρα έχει αρχίσει να καταγράφεται προσπάθεια κατευνασμού των μαζών, με εκστρατεία ανατροπής των θέσεων της ακραίας φιλελεύθερης πολιτικής, από τους ίδιους του εκφραστές τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρωταγωνιστεί σε αυτή την προσπάθεια, επιχειρώντας να εμπλακεί πλέον ενεργά στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η διοικητική αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού τομέα και η αύξηση των κεφαλαίων κατά $400 δισ. ώστε να είναι σε θέση να δράσει πυροσβεστικά ενισχύοντας το αδύναμο δίχτυ προστασίας του EFSF και του ESM.

Το ΔΝΤ κινείται για να καλύψει το έλλειμμα συνοχής που καταγράφεται στο πλαίσιο της Ευρωζώνης από την απροθυμία της Γερμανίας να διαδραματίσει το ρόλο της και από την προσπάθειά της να αναπροσαρμόσει τους κανόνες.

Οι διαμορφωτές των πολιτικών αυτών βλέπουν τώρα την άνοδο της Αριστεράς, όχι ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία για να επιβάλλουν την αλλαγή αντιλήψεων και ως όχημα για να αποτρέψουν τη γερμανική επεκτατικότητα.

ΕΝΘΕΤΟ

Reuters: Κανείς δε θέλει τη λιτότητα

Την πολιτική απομόνωση της Γερμανίας περιγράφει σε δημοσίευμά το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι η παρατεταμένη λιτότητα οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές και πολιτικές ανακατατάξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αρχής γενομένης με την ανατροπή της κυβέρνησης της Ολλανδίας από το ακροδεξιό κόμμα, λόγω της προωθούμενης οικονομικής πολιτικής και μέχρι τη διαφαινόμενη ήττα του Σαρκοζί από το σοσιαλιστή Ολάντ η Ευρώπη αλλάζει. Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις για την Ελλάδα όπου εκ των δημοσκοπήσεων καταγράφεται μεγάλη ενίσχυση της Αριστεράς και της ακροδεξιάς.

Ο συντάκτης του άρθρου Felix Salmon, εστιάζει στις πολιτικές ανακατατάξεις που φέρνει η πολιτική λιτότητας και αναδιάρθρωσης του κράτους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Reuters τα αποτελέσματα της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται οδυνηρά για την κοινωνία και δεν έχουν φέρει και τα αναμενόμενα στα δημόσια οικονομικά.

Σε ύφεση βυθίζεται ξανά και η Βρετανία καθώς η νέα κυβέρνηση συνασπισμού δεξιών κομμάτων, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον αποτυγχάνει να δώσει πνοή στην παραγωγική μηχανή ενώ ταυτόχρονα περιορίζει δραστικά και βίαια το Δημόσιο προκαλώντας δομικά κενά στο σύστημα και οδηγώντας σε κοινωνικές αναταραχές.

Στην Ευρωζώνη Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία αδυνατούν ακόμα και σήμερα να συνέλθουν από την κρίση και δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Παράλληλα στη δίνη της κρίσης μπαίνει αργά αλλά σταθερά η Ισπανία ενώ τα τύμπανα ηχούν σε Ιταλία και Γαλλία,

Οι φωνές για πιο ενεργή παρέμβαση της ΕΚΤ και για ανάληψη πρωτοβουλιών από το Μάριο Ντράγκι πληθαίνουν. Τελευταία ένδειξη είναι η ρήξη του γαλλογερμανικού άξονα των Μερκοζί, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος στο δρόμο για τις εκλογές άνοιξε το θέμα της ευθείας παρέμβασης της ΕΚΤ και του απευθείας δανεισμού των κρατών.



ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ο φόβος της κοινωνικής έκρηξης οδηγεί σε νέες συνταγές διαχείρισης της κρίσης"

Leave a reply