Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα όπλα κατά του χρόνιου πόνου
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO



Τουλάχιστον ένας στους πέντε Ευρωπαίους πάσχει από χρόνιο πόνο. Υπολογίζεται ότι το κοινωνικό κόστος του χρόνιου πόνου είναι παρόμοιο με αυτό του καρκίνου ή των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η συχνότητά του φθάνει το 32% και προβλέπεται να αυξηθεί έως το 2020 7%.

Ειδικά ο χρόνιος μεικτός πόνος στη μέση, δηλαδή ο πόνος με αλγαισθητικά και νευροπαθητικά στοιχεία, στην Ελλάδα συχνά δεν διαγιγνώσκεται ή διαγιγνώσκεται εσφαλμένα. Περισσότεροι από τους μισούς έλληνες ασθενείς υποφέρουν από χρόνιο πόνο στη μέση για πάνω από 6 μήνες, 40% των ασθενών νιώθει πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, 63,6% δηλώνει ότι νιώθει συνεχώς κουρασμένο λόγω αυτού του πόνου και 45,5% ότι ο πόνος δυσκολεύει τις καθημερινές δραστηριότητές του, την παραγωγικότητά του, ακόμα (27,3%) και τις κοινωνικές και ερωτικές σχέσεις του.

Σχεδόν οι μισοί ανησυχούν ότι ο χρόνιος πόνος επηρεάζει και την πνευματική υγεία τους, ενώ 85% των γιατρών δηλώνει ότι ο πόνος αυτός μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς κατάθλιψη. Παρ’ όλα αυτά, 67,1% των ασθενών δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν Ιατρεία Πόνου και μόνο 10% ξέρει ότι ο κατάλληλος γιατρός για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου είναι ο αναισθησιολόγος.
Αυτά είναι τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας Back Pain, που διενεργήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα (σε δείγμα 1.200 Ελλήνων, ηλικίας 26-45 ετών).

«Ο νευροπαθητικός πόνος περιγράφεται από τους ασθενείς ως επίμονη αίσθηση διαξιφιστικού και καυστικού πόνου, μπορεί όμως να εκφραστεί και με άλλους τρόπους. Οι ασθενείς μπορεί να νιώσουν τον πόνο ως μούδιασμα, βελονιές, ηλεκτρικό ρεύμα, με καθένα από τα συμπτώματα αυτά ξεχωριστά ή σε συνδυασμό», είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας Αθηνά Βαρδαλούκα, σε ομιλία της στο πλαίσιο του πρόσφατου 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας.

«Συχνά δυσκολεύονται να τον περιγράψουν, δυσκολεύοντας και τους γιατρούς στο να ξεχωρίσουν με σαφήνεια το είδος του πόνου. Η επιτυχημένη έκβαση της θεραπείας των ασθενών εξαρτάται από τη σωστή κλινική εξέταση και διάγνωση από ειδικούς ώστε να βρεθεί ο τύπος του πόνου από τον οποίο υποφέρουν».

Οπως τόνισε η καθηγήτρια, παρά τη μεγάλη συχνότητα και τις σοβαρές επιπτώσεις του χρόνιου πόνου στη μέση, η αντιμετώπισή του στη χώρα μας υστερεί: 54% των ασθενών με χρόνιο πόνο νευροπαθητικής προέλευσης δεν ζητά ιατρική συμβουλή γιατί πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν είναι αρκετά σοβαρή και θα περάσει μόνη της ή με γιατροσόφια, ενώ 66,7% λαμβάνει παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή για να ανακουφιστεί.

Οταν τελικά οι ασθενείς απευθύνονται σε κάποιο ειδικό, κυρίως σε ορθοπεδικό, άνω του 50% πρέπει να περιμένει ένα μήνα για να γίνει η σωστή διάγνωση και να λάβει αποτελεσματική θεραπεία. «Τα νέα διαγνωστικά και φαρμακευτικά εργαλεία που παρέχει η επιστήμη, μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε γρήγορα σωστή διάγνωση και να δώσουμε αποτελεσματική θεραπεία ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και να συμβάλουμε στη μείωση των δαπανών υγείας», επισήμανε η κ. Βαρδαλούκα.

Τα συνοδά αναλγητικά, δηλαδή φάρμακα που η κύρια ένδειξή τους δεν είναι η αναλγησία (αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, τοπικά επιθέματα κ.ά.) θεωρούνται φάρμακα πρώτης γραμμής για τον νευροπαθητικό πόνο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα την οποία ανέφερε η κ. Βαρδαλούκα, η χορήγηση πρεγκαμπαλίνης σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση, παρά το σχετικά μεγαλύτερο κόστος της αγωγής, τελικά βρέθηκε ότι συμφέρει οικονομικά, βελτιώνοντας τον πόνο και αυξάνοντας την παραγωγικότητα του ασθενούς.
«Ο χρόνιος πόνος πρέπει να αναγνωριστεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο ως νόσος, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία», κατέληξε η κ. Βαρδαλούκα.



Πηγή: tanea

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τα όπλα κατά του χρόνιου πόνου"

Leave a reply