[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τι δεν μας ανησυχεί στην κρίση της ευρωζώνης
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Όταν τα πράγματα γίνονται περίπλοκα, οι σκέψεις γίνονται μπερδεμένες. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μας ανησυχούν για την κρίση στην ευρωζώνη. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσουμε τι δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Παρουσιάζουμε λοιπόν μια σύντομη και ατελής προσπάθεια να καταγράψουμε με απλότητα και σαφήνεια τη συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη.

Η σχετικά ισχυρή ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν ένα παράδειγμα ότι η Γαλλία είναι συχνά πιο ανθεκτική από ότι οι σχολιαστές γενικά αναγνωρίζουν. Η γαλλική οικονομία είχε μια σχετικά καλή κρίση και έχει προκαλέσει συχνά αρνητικές προσδοκίες, κυρίως από τους σχολιαστές που βλέπουν τα πάντα από την σκοπιά της ανταγωνιστικότητας και μόνο. Η σημερινή αντι-γαλλική διάθεση έχει πολιτικά κίνητρα - δεξιά αντίδραση κατά του Σοσιαλιστή πρόεδρο. Αν η Γαλλία ήταν πραγματικά μια οικονομική χαμένη υπόθεση, γιατί δεν το παραδεχόταν κανείς όσο ο Νικολά Σαρκοζί ήταν στην εξουσία; Τι μεταρρυθμίσεις έκανε;

Το δεύτερο θέμα είναι η ανταγωνιστικότητα. Ας την ορίσουμε ως ανταγωνιστικότητα κόστους. Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία έχει κερδίσει στην ανταγωνιστικότητα κατά τα τελευταία 10 χρόνια, όταν αυτή ορίζεται με βάση του τι παράγεται για κάθε μισθό ενός εργαζομένου, αλλά αυτή η ερμηνεία είναι ήδη παρωχημένη. Αυτό το έτος, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα αυξηθεί κατά 3 τοις εκατό στη Γερμανία, με πτώση κατά 8 τοις εκατό στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε.

Το τρίτο θέμα που δεν πρέπει να σας ανησυχεί είναι τα εξτρεμιστικά πολιτικά κόμματα. Υπάρχουν, βέβαια, και έχουν γίνει πιο δημοφιλή. Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα ενοχλεί, φυσικά. Αλλά δεν περιμένουμε εξτρεμιστικά κόμματα να αλλάξουν την πορεία της πολιτικής της ευρωζώνης. Οι πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία ενίσχυσαν το πολιτικό κέντρο, παρά τη βαθιά ύφεση της χώρας. Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο είχε ένα καλό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές, αλλά η Marine Le Pen, δεν έφτασε στον δεύτερο γύρο.

Τέταρτο στη λίστα μας είναι το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο. Τα νομικά ζητήματα που εμπλέκονται στη διαχείριση των κρίσεων στην ευρωζώνη είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και πολλές καλές προτάσεις δεν μπορεί να προχωρήσουν για νομικούς λόγους. Αλλά το πραγματικό εμπόδιο είναι πολιτικό και όχι νομικό. Εάν η Γερμανία απορρίπτει τις δημοσιονομικές μεταβιβάσεις, τις διαγραφές χρέους, αυτό θα οφείλεται στην έλλειψη πολιτικών πλειοψηφιών, και όχι στο δικαστήριο. Η τελευταία απόφασή του σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης, δείχνει ότι αυτό είναι ένα δικαστήριο που γαβγίζει, αλλά δεν δαγκώνει.

Μια διετής παράταση του ελληνικού προγράμματος κοστίζει περίπου € 32 δισ., και δεν έχουν ακόμη «βρεί τα χρήματα», όπως το έθεσε μια ανεπίσημη πηγή. Ποτέ όμως μην υποτιμούμε την ικανότητα των ευρωπαίων τεχνοκρατών να βρουν λεφτά. Θα αλλάξουν όρους για τα δάνεια, θα μειωθούν τα επιτόκια και θα κατασκευαστεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη, αδιαφανή διαδικασία ειδικού σκοπού, εάν χρειαστεί. Αν δεν βρεθούν τα χρήματα, θα συγκεντρώσουν τα μισά για το ήμισυ του χρόνου, και θα επιστρέψουν το επόμενο έτος για τα υπόλοιπα. Η στρατηγική δεν είναι τέλεια, το αντίθετο μάλιστα. Απλώς τα χρήματα θα βρεθούν.

Με αυτή τη λίστα με θέματα που δεν χρειάζεται να σας ανησυχούν, είναι πλέον ευκολότερο να εστιάσει κανείς σε αυτά που μας κάνουν να ανησυχούμε. Το πρώτο από αυτά, και το πιο σημαντικό, είναι οι επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη. Το 2013 υπόσχεται να είναι μια φοβερή χρονιά για την οικονομία της ευρωζώνης που θα μπορούσε να εκτροχιάσει ακόμα και την τρέχουσα στρατηγική.

Επίσης βασικό θέμα ανησυχίας είναι η συνεχιζόμενη αποτυχία για την επίλυση της κρίσης, και το αναπόφευκτο της επίσημης συμμετοχής του δημόσιου τομέα σε μια μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - ή άμεση μεταφορά. Το να αναβάλλουμε μια ουσιαστική λύση πέρα ​​από τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο του επόμενου έτους είναι παράλογο.

Και τέλος, η τραπεζική ένωση αντιμετωπίζει περαιτέρω καθυστερήσεις και τώρα υπόκειται σε έλλειψη φιλοδοξίας. Δεν θα έχει θετική επίδραση στην κρίση, διότι δεν θα διαχωρίζει τις τράπεζες από τα κράτη, και δεν περιέχει καμία δύναμη εκκαθάρισης και καμία εγγύηση καταθέσεων. Η συζήτηση έχει εκφυλιστεί σε μια τυπική θεσμική μάχη για το ποιος κάνει τι.

Όπως μπορείτε να δείτε, η λίστα με τα θέματα για τα οποία δεν πρέπει να ανησυχείτε είναι μεγαλύτερη. Αυτό δεν αποτελεί μια επιστροφή στην αισιοδοξία. Αποτελεί απλά ένα λόγο να επικεντρωθούμε στα λίγα που πραγματικά έχουν σημασία.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τι δεν μας ανησυχεί στην κρίση της ευρωζώνης "

Leave a reply