Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Είναι τελικά η Ελλάδα εντός ή εκτός ευρώ;
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Η προσοχή όλωνείναι ξανά στραμμένη στην κρίση χρέους στην Ελλάδα όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός αγωνίζεται να καταλήξει σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούν να εξασφαλίσουν την έγκριση του Κοινοβουλίου. Εν τω μεταξύ οι κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας, που επεκτείνει την υποστήριξη της στην Αθήνα, αναλογίζονται τον καλύτερο τρόπο να προσεγγίσουν τα δικά τους νομοθετικά σώματα καθώς αναμένεται νέο αίτημα της Ελλάδας για ακόμα περισσότερη βοήθεια.

Αναμένουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν έναν τρόπο να τα κανονίσουν όλα αυτά τις επόμενες εβδομάδες – όχι επειδή πιστεύουν στην ορθότητα αυτών που κάνουν αλλά επειδή φοβούνται τις εναλλακτικές λύσεις. Αυτό όμως σημαίνει πολλές μη ικανοποιητικές και μη βιώσιμες συμβιβαστικές λύσεις. Και παραλείποντας να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα θέματα, ακόμα μια ελληνική διάσωση δε θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία από τις προηγούμενες. Εν τω μεταξύ η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και των θεσμών θα μειώνεται περαιτέρω.

Η Ελλάδα επιδιώκει να οριστικοποιήσει τρία ξεχωριστά στοιχεία του προγράμματός: περικοπές στις δαπάνες μαζί με φορολογικές αυξήσεις, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και πρόσθετη εξωτερική χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και τα τρία είναι τα αποτελέσματα απογοητευτικών οικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων: το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει μειωθεί άνω του αναμενόμενου στο πλαίσιο των συμφωνιών - η ανεργία έχει αυξηθεί περαιτέρω – οι ληξιπρόθεσμες εγχώριες πληρωμές είναι σε επίπεδα ρεκόρ, και το χρέος είναι πολύ υψηλά. Μέρος της κατάστασης αυτής αντικατοπτρίζει την ελλιπή εφαρμογή πολιτικής από την Ελλάδα, και μέρος οφείλεται σε προβλήματα κατά τον σχεδιασμό των προηγουμένων προγραμμάτων.

Για να εξασφαλισθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση μιας νέας δέσμης φορολογικών μέτρων που συνεπάγονται περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο μισθολόγιο, μειώσεις συντάξεων και μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την εργατική μεταρρύθμιση που συνεπάγονται χαμηλότερες αποζημιώσεις, αλλαγές στη νομοθεσία του κατώτατου μισθού και ασθενέστερη ισχύς των συλλογικών συμβάσεων – όλα αυτά όμως αποδεικνύονται δύσκολα. Ενώ η ΔΗΜΑΡ μπορεί να άρει την υποστήριξή της, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα προχωρήσουν παρόλα αυτά, με την εξασφάλιση νομοθετικής έγκρισης αργά την προσεχή εβδομάδα, έστω και μέσω μιας πολύ ταραχώδους διαδικασίας.

Η κυβερνητική δράση διευκολύνεται από την ευμένεια που έχει επιδείξει ακόμη μια φορά η τρόικα των εξωτερικών πιστωτών (η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ηΕυρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Αντί να τερματίσουν το πρόγραμμα μετά από ακόμη περισσότερες ελλείψεις, η τρόικα συμφώνησε να παρατείνει την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής και την δέσμευση νέων πόρων για την υποστήριξη της χώρας. Μέρος της χρηματοδότησης απαιτεί έγκριση από κάθε χώρα μέλος και πολλές κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας) θα πρέπει να ασχοληθούν με τα δικά τους κοινοβούλια αφού το θέμα είναι όλο και πιο δυσάρεστο για τους πολίτες τους.

Αναμένουμε αυτό να επιλυθεί κατά τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να βρείτε πολλούς οι οποίοι πιστεύουν ότι το ανανεωμένο ελληνικό πρόγραμμα θα κάνει αυτό που όλοι μας ευχόμαστε– δηλαδή, να επαναφέρει οικονομική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και οικονομική σταθερότητα.

Αντί να παρέχει λύση, η τρέχουσα προσέγγιση επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο και να αποφύγει θεμελιώδεις αποφάσεις. Κρίνοντας από τις δράσεις (σε αντίθεση με τα διπλωματικά λόγια), δεν υπάρχει τελικά επαρκής δέσμευση για να μείνει η Ελλάδα εντός ευρωζώνης, και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για μία έξοδο που να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μετάδοσης.

Εάν ο στόχος ήταν για την Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, θα βλέπαε πολύ μεγαλύτερη διαγραφή του χρέους, όπως συνιστάται από το ΔΝΤ – και μια πολυετή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια, καθώς και στήριξη μέτρων που βελτιώνουν την ανάπτυξη. Εάν ο στόχος ήταν να διασφαλιστεί η ευημερία της Ελλάδας εκτός της ζώνης του ευρώ, το πρόγραμμα θα εστίαζε στο πως η Ελλάδα θα μπορούσε καλύτερα να δρομολογήσει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε αντίθεση με τη ζώνη του ευρώ), και με αντιμετώπιση των προκλήσεων μετατρεψιμότητας και χρέους που θα συνοδεύουν την μετάβαση αυτή.

Αντ ' αυτού, η Ελλάδα και η τρόικα επέλεξαν και πάλι μια ασαφή μέση όδο  – δηλαδή βιώσιμη παραμονή στην ευρωζώνη αλλά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα που να την καθιστούν πιθανή.

Ενώ μια τέτοια τακτική προσέγγιση μπορεί να φαίνεται ελκυστική, έχει κόστος.Ούτε είναι βιώσιμη μεσοπρόθεσμα: υπονομεύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στα εγχώρια και ευρωπαϊκά πολιτικά όργανα – εμπιστοσύνη που είναι ήδη σε σημείο καμπής, εάν δεν έχει ήδη τραυματισθεί ανεπανόρθωτα. Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση, θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο της διαχείρισης της χώρας. Με αυτό, θα αυξηθεί ο κίνδυνος μιας περιόδου ανωμαλίας – μια αιφνίδια και μη προγραμματισμένη έξοδο από την ευρωζώνη για παράδειγμα – που θα οδηγούσε σε περαιτέρω στερήσεις και φτώχεια και αυξάνοντας σημαντικά την ήδη σημαντική δοκιμασία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.


Πηγή: sofokleous10

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Είναι τελικά η Ελλάδα εντός ή εκτός ευρώ; "

Leave a reply