[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Δέρμα: το «παράθυρο» της υγείας
Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Το δέρμα είναι ο «καθρέφτης» της υγείας και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αποτελεί το παράθυρο από το οποίο μπορούν να διακρίνουν κλινικά σημεία που τους οδηγούν στη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουν στη συμβουλή: «το δέρμα σας και τα …μάτια σας»!

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ψωρίασης, μια χρόνια ασθένεια από την οποία υποφέρει το 2% περίπου, των Ελλήνων. Στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων δεν νοσεί μόνον το δέρμα: υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη σύνδεσης με προβλήματα υγείας όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία…

Ιδιαίτερα συχνή στον ελληνικό πληθυσμό (έχει προσβάλλει τουλάχιστον το 10% των πολιτών) είναι και η σμηγματοροϊκή δερματίδιδα –έκζεμα που εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στις φύτρες, στα φρύδια, στο πηγούνι…ακόμη και στο στήθος και χαρακτηρίζεται από ένα λιπαρό και κιτρινωπό λέπι.

Και μπορεί η ψωρίαση και η σμηγματοροϊκή δερματίδιδα να αποτελούσαν έως χτες δύο διαφορετικές παθήσεις, οι επιστήμονες ωστόσο αρχίζουν να πιστεύουν πως δεν είναι παρά οι δύο διαφορετικές πλευρές του ίδιου…νομίσματος. Η αναγνώριση ότι οι δύο συγκεκριμένες νόσοι είναι ταυτόσημες, δηλαδή είναι το ίδιο νόσημα θα αποτελέσει και ένα από βασικά θέματα που θα συζητηθεί στο Δερματολογικό συνέδριο «Αττικές Δερματολογίες Ημέρες» που γίνεται κάθε χρόνο το Νοέμβριο στην Αθήνα.

«Η παλιά άποψη ότι η σμηγματοροϊκή δερματίδιδα είναι αυτόνομο νόσημα που οφείλεται στο μύκητα πιτυρόσπορο αποτελεί μύθο. Έτσι, το να δίνουμε θεραπείες αντιμυκητιασικές ή σαμπουάν αντιμυκητιασικά δεν λύνει το πρόβλημα, αντιθέτως ο δερματολόγος πρέπει να εξετάζει, όπως και στην ψωρίαση, τα νύχια του ασθενούς, μήπως υπάρχουν εκδηλώσεις ψωριασικής ονυχίας και το αρθριτικό σύστημα του ασθενούς μήπως ήδη καταγράφονται αρχικές αρθριτικές εκδηλώσεις», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδοσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Σταυριανέας.

Όπως ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε «επειδή η ψωρίαση όπως είναι γνωστό, αποτελεί νόσημα που προσβάλλει εκτός από το δέρμα και το αρθριτικό σύστημα, έτσι λοιπόν, δεν μιλάμε για σμηγματορική δερματίτιδα αλλά για ήπια σμηγματοροϊκού τύπου ψωρίαση».

Τα καλά νέα είναι πως η πρόοδος στην επιστήμη και στην φαρμακολογία έχει ενισχύσει τη θεραπευτική φαρέτρα των ειδικών και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της νόσου τη καλύτερη θεραπεία για τον ασθενή!

Προσοχή στο «σοκολατένιο» δέρμα

Η επιμονή των δερματολόγων να επαναλαμβάνουν τη συμβουλή «προσοχή στον ήλιο» δεν είναι…εμμονή, αλλά επίμονη προσπάθεια να κρούσουν τον «κώδωνα του κινδύνου», καθώς ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες!

«Η υπερβολική αυτή έκθεση που έγινε της μόδας απ’ όταν η CocoChanel επέβαλε σαν in το σοκολατένιο δέρμα έγινε αισθητή μετά από δεκαετίες με την μεγάλη αύξηση των καρκίνων του δέρματος και την έκρηξη του μελανώματος. Έτσι ενώ το 1935 η περίπτωση να εμφανίσει μελάνωμα λευκός πολίτης των Η.Π.Α ήταν 1 στους 1500 σήμερα η αναλογία αυτή είναι 1 στους 50», υπογράμμισε ο καθηγητής κ. Σταυριανέας.

Τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν κάποιον ώστε να επισκεφτεί το γιατρό είναι η εμφάνιση επίμονων ογκίδιων ή πληγών που δεν κλείνουν ιδιαιτέρως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (όπως είναι το πρόσωπο και τα χέρια). Επιπλέον, οι ελιές (σπίλοι) που μεταβάλλονται – μεγαλώνουν δηλαδή, σε επιφάνεια, όγκο και αλλάζουν χρώμα -, μπορεί να αντιστοιχούν σε μελάνωμα, γι αυτό και οι ειδικοί εφιστούν τη προσοχή μας.

Πηγή: real

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Δέρμα: το «παράθυρο» της υγείας"

Leave a reply