[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ο πυρήνας της ευρωζώνης εκμεταλλεύεται το φτηνό δανεισμό
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO


Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι επιχειρήσεις στον πυρήνα της ευρωζώνης «εξαργυρώνουν» τη χαλαρή νομισματική πολιτική για να δανειστούν με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων, ενώ οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια συνεχίζουν τον αγώνα για να βρουν χρηματοδότηση από την αγορά.


Ανάλυση στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη Barclays δείχνει ότι οι εταιρείες που έχουν τη έδρα τους στον «πυρήνα» του μπλοκ, είναι οι κύριοι δικαιούχοι της υπόσχεσης της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει την ευρωζώνη.

Οι εταιρείες με έδρα τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία μπόρεσαν να δανειστούν καθαρά €37 δις εξαιρετικά φθηνού χρέους από τις αγορές κατά το δεύτερο μισό του περασμένου έτους, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Αλλά οι επιχειρήσεις με βάση την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα πρόσθεσαν μόλις €12 δις δανεισμού της αγοράς, με μόνο τις μεγαλύτερες εταιρείες, όπως η Telecom Italia και η Telefonica, να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα, οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης ήρθαν αντιμέτωπες με μείωση €65 δις καθαρού τραπεζικού δανεισμού, καθώς οι πληγείσες τράπεζες της περιοχής μείωσαν τον δανεισμό, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τους ισολογισμούς.

Ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε και στις χώρες του πυρήνα, αλλά αντισταθμίσθηκε από την αυξημένη χρηματοδότηση της κεφαλαιαγοράς εν μέσω μίας θετικής πορείας, όπου η εύκολη χρηματοδότηση της αγοράς οδηγεί σε ισχυρότερες εταιρείες, που με τη σειρά τους είναι περισσότερο επενδύσιμες.

«Οι γερμανικές και οι γαλλικές εταιρείες φαίνεται ότι έχουν επωφεληθεί δυσανάλογα [από τη δράση της ΕΚΤ]», δήλωσε ο Julian Callow, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της Barclays. «Η ΕΚΤ έχει βελτιώσει σαφώς την κατάσταση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν στοιχεία κατακερματισμού [της ευρωζώνης].»

Στην Ισπανία υπήρξε μείωση του τραπεζικού δανεισμού κατά €43 δις κατά το δεύτερο εξάμηνο σε σχέση με μόλις €1.5 δις καθαρού δανεισμού. Οι γερμανικές και οι γαλλικές εταιρείες αύξησαν τον δανεισμό της αγοράς κατά €12 δις και €13 δις, αντίστοιχα. Η μείωση του τραπεζικού δανεισμού ήταν επίσης μικρότερη.

Τα δεδομένα θα επιδεινώσουν τους φόβους για τον «οικονομικό κατακερματισμό» της ευρωζώνης –τις μεγάλες οικονομικές διαφορές στις οικονομικές συνθήκες που μαστίζουν την περιφέρεια των 17 χωρών τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν και τη διαφορά στο κόστος δανεισμού για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Τα επιτόκια δανεισμού σε Γερμανία και Γαλλία για μεσαίες επιχειρήσεις είναι περίπου 3,7 τοις εκατό, σύμφωνα με στοιχείς της ΕΚΤ, ενώ τα επιτόκια σε Ισπανία και Ιταλία κυμαίνονται μεταξύ 5,2 και 5,6 τοις εκατό.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θεραπεύονται, αλλά αυτό δεν ισχύει και για την πραγματική οικονομία στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης», δήλωσε ο Stewart Cowley, διαχειριστής κεφαλαίων στην Old Mutual. «Εν τέλει, η ευρωζώνη θα έχει σοβαρό πρόβλημα αν συνεχιστούν αυτές οι ανισότητες μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας.»

Τα στοιχεία της Πέμπτης δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό κατά την τέταρτη περίοδο από την αρχή της οικονομικής κρίσης πριν από τέσσερα χρόνια, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη για το μπλοκ μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,9 τοις εκατό –πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη πτώση της.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ο πυρήνας της ευρωζώνης εκμεταλλεύεται το φτηνό δανεισμό "

Leave a reply