«Θύελλα» αντιδράσεων όχι μόνο στο Facebook, αλλά και στα διεθνή μέσα, εξακολουθεί να προκαλεί η δήλωση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για τους Έλληνες.
«Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά ενός μικρού σχολείου στο Νίγηρα, που κάνουν μαθήματα δύο ώρες την ημέρα, όπου τρεις μαθητές μοιράζονται μία καρέκλα και που θέλουν να έχουν μια εκπαίδευση. Σκέφτομαι αυτούς συνεχώς. Γιατί θεωρώ ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια απ' ό,τι οι άνθρωποι στην Αθήνα» ήταν η επίμαχη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.
«Η επίθεση της Κριστίν Λαγκάρντ στους Έλληνες» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου θέματος της συντηρητικής Le Figaro.
Ήταν «προβοκάτσια, γκάφα, ξεκάθαρος λόγος, αφέλεια ή προειδοποίηση;» διερωτάται ο συντάκτης, ο οποίος θυμίζει ότι «δεν είναι η πρώτη κατακραυγή για δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ». Αναφέρεται στη συνέχεια στις πολλαπλές επικοινωνιακές γκάφες που είχε κάνει ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Με τίτλο «χωρίς ξύλινη γλώσσα», στο κύριο άρθρο της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας, επιχειρείται ο διαχωρισμός ανάμεσα στο ύφος του μηνύματος και στην ουσία.
«Η Λαγκάρντ λέει την αλήθεια» υποστήριξε ο αρθρογράφος και πρόσθεσε: «Πρωταθλητές στη φορολογική απάτη και στην παράλληλη οικονομία, οι Έλληνες έχουν μια πολύ 'χαλαρή' ιδέα για το κράτος και τη συλλογική αλληλεγγύη. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να μείνει στην ΕΕ, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δεχθεί να αναδιαρθρωθεί εκ βαθέων και εξ ολοκλήρου. Η Ευρώπη θα επανακάμψει χωρίς την Ελλάδα. Το αντίθετο δεν είναι βέβαιο. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στους Έλληνες, με τον κατάλληλο τρόπο».
Η Liberation έγραψε ότι με τη συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian η Κριστίν Λαγκάρντ «άναψε το φιτίλι στο μπαρούτι».
Η οικονομική Les Echos υπογράμμισε ότι «οι Ελληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι από τα σχόλια της Λαγκάρντ».
Ολα τα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην αντίδραση της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου της Γαλλίας, Νατζάτ Μπελκασέμ, που χαρακτήρισε τη δήλωση ως απλοϊκή και «γελοιογραφική».
Άμεσα αντέδρασε και ο Ζαν Λικ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου. «Με ποιο δικαίωμα μιλάει με αυτόν τον τρόπο στους Ελληνες;» δήλωσε στο κρατικό κανάλι France 3. «Πρόκειται για ανάξια σχόλια και εάν υπήρχε πολιτική ηθική, η κυρία Λαγκάρντ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση που κατέχει. Γιατί δεν λέει πώς είναι οι εφοπλιστές, δηλαδή οι καπιταλιστές, που πρέπει να πληρώσουν τους φόρους (...) ή ακόμα η Εκκλησία; Οι καθημερινοί άνθρωποι πληρώνουν τους φόρους τους, γιατί φορολογούνται στην πηγή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κανένα μέσο να αποφύγουν την φορολογία» πρόσθεσε ο Μελανσόν.
Τα σχόλια των οικονομολόγων στα μέσα ανημέρωσης αναφέρονται επίσης στο επικριτικό ύφος της κυρίας Λαγκάρντ. Ο γνωστός οικονομολόγος Μαρκ Τουτί, αντιπρόεδρος της χρηματοοικονομικής εταιρείας επενδύσεων Global Equities, εξέφρασε την έκπληξη και την ανησυχία του για τη δήλωση Λαγκάρντ, σε συνέντευξή του στο οικονομικό κανάλι BFMtv.
«Δυσκολεύομαι να καταλάβω, δεν βλέπω σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει μια τέτοια δήλωση, αντίθετα υποδαυλίζει τα πάθη. Ιδιαίτερα αν σκεφθούμε ότι η ελληνική κρίση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, οπότε και θα μπορούσαμε να την είχαμε σταματήσει άμεσα με 15 δισεκατομμύρια ευρώ και όλα θα είχαν τελειώσει. Τότε η Γερμανία δεν θέλησε, αλλά και το ΔΝΤ δεν έπαιξε θετικό ρόλο, επομένως και το ΔΝΤ έχει μέρος ευθύνης για την ελληνική κρίση. Σήμερα με το να κατηγορούμε τους Ελληνες είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Εγινε άραγε με σκοπιμότητα, λέγοντας έμμεσα στους Ελληνες πριν τις εκλογές να κάνουν τη σωστή επιλογή; Ίσως όμως πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι, που μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο» κατέληξε.
Αλλά και η ίδια η βρετανική εφημερίδα δεν «χαρίστηκε» στη κυρία Λαγκάρντ, καθώς ο εκδότης της, την κατηγορεί για κενές περιεχομένου ηθικολογίες και διγλωσσία.
«Η κυρία Λαγκάρντ γνωρίζει καλύτερα από πρώτο χέρι. Κι όταν εκ του θεσμικού της ρόλου διακηρύττει πως «έφθασε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού» ακυρώνει τη λογική και τα επιχειρήματα της ίδιας. Γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο των τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης στην κρίση χρέους που στραγγαλίζει την Ελλάδα. Γνωρίζει πως πίσω από τη σημερινή κρίση βρίσκονται γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτές δάνειζαν αλόγιστα χρήματα στο ελληνικό κράτος, στις ισπανικές και ιρλανδικές τραπεζικές φούσκες. Το φτηνό χρήμα που διοχετεύθηκε στις χώρες της περιφέρειας, είναι η θεμελιώδης αιτία της ευρωκρίσης» υπογραμμίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα.
Και συνεχίζει ο εκδότης του Guardian: «Η Λαγκάρντ τα ξέρει αυτά και είναι συνυπεύθυνη, αφού ήταν υπουργός Οικονομικών, όταν ξέσπασε η κρίση. Μάλιστα, στις αρχές της θητείας της στο ΔΝΤ είχε επισημάνει το πρόβλημα των τραπεζών. Τι είναι λοιπόν αυτό που εξοργίζει στις πρόσφατες δηλώσεις της;»
Και απαντά ο ίδιος: «Είναι ότι επικαλείται το ηθικολογικό μύθευμα που θέλει τους σπάταλους νότιο-Ευρωπαίους να πληρώνουν τώρα για μια δεκαετία αποχαλίνωσης. Επιχείρημα τελείως άδικο και άχρηστο στην παρούσα κατάσταση. Η συνταγή της μονομερούς λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες της Ευρώπης απειλεί τώρα με κατάρρευση την Ισπανία, την Ιταλία και σε λίγο και τη χώρα της, τη Γαλλία. Επομένως, το ηθικό δίδαγμα για την Λαγκάρντ δεν θα έπρεπε να είναι Βορράς εναντίον Νότου, αλλά Ευρώπη εναντίον τραπεζών τις οποίες υποχρεωνόμαστε όλοι να πληρώνουμε».
Τελικά η εγκληματικότητα έχει ονοματεπώνυμο
Πριν από 1 ώρα